Jonsun festarivinkit

Nyt, kun kesän festarikausi on kovassa vauhdissa ja monet harkitsevat lähtöä tuhatpäisen ihmisvyöryn kanssa tallomaan mutaisia peltoja auringon paistaessa silmiin ja hyvän musiikin raikaavan monien kilometrien päähän, on hyvä aika jakaa teille parit vinkit ja ohjeet festareita varten! Kuitenkin joku suunnistaa tänä vuonna luultavasti ensimmäistä kertaa festareille ja 10.vuoden konkarina ajattelin tarjota teille kattavat vinkit festareilla selviytymiseen.

 Näitä ohjeita noudatan itse ja sovellan eri niitä eri tapahtumien kanssa itselleni sopiviksi. Let's go!


★ Liput
Tsekkaa kolmesti (vähintään!) onko lippusi varmasti mukana ja pidä sitä kuin kukkaa kämmenellä: itse suosin kirjekuoria tms. lipun säilytykseen tai omaa lompakkoani, johon Tiketin ja Lippupalvelun liput mahtuu, eivätkä ne taitu. Monissa festareissa lippu otetaan sinulta pois ja saat rannekkeen vastineeksi, mutta muista, kaikissa tapahtumissa ei näin ole. Kolmen päivän Ruisrock-lippua kannattaa siis säilyttää todella hyvässä paikassa, sillä se tarkistetaan joka päivä uudestaan porteilla.

★ Hyvät kengät
Älä unohda, että olet jaloillasi parhaimmillaan koko viikonlopun, joten kenkiin kannattaa panostaa. Ei flipflop-sandaaleja, ei korkkareita, ei crocseja. Kävelyyn tarkoitetut lenkkarit käyvät hyvin! Jos sinulle tulee herkästi rakkoja, muista myös ottaa rakkolaastarit  mukaan. Korkokenkiä en kuitenkaan missään vaiheessa suosittele edes harkitsevan, on nähty niitä, jotka tarpovat mutavellissä 15cm korkokengissä itkukurkussa.

★ Kulkeminen
Luultavasti kävelette paljon, mutta myös festaribussit kuljettavat ihmiskansaa puoli-ilmaiseksi paikasta A paikkaan B, yleensä non-stop-periaattella. Joskus festarit ovat sijoitettu keskustan läheisyyteen, ja joskus taas.. ei niin lähelle. Ruisrockiin et pääse siis autolla tai bussilla, vaan joudut joko polkemaan (oon polkenut Ruissiin 6 vuotta, ei paha!) pyörääsi tai kävelemään pari kilometriä saavuttaaksesi tavoitteesi ja päästäksesi alueelle. Ole myös tarkkana, eri festareilla voi olla eri käytännöt: esim. Provinssissa saat rannekkeen ja pääset liikkumaan festarialueelle sisään ja ulos kuten itse haluat. Ruisrockissa tämä on mahdotonta, koska lippu oikeuttaa sinut vain kerran sisään, kerran ulos-periaatteella. Ruissalo on luonnonsuojelu-alue, joten kunnioittakaa sitä.★ Majoitus
Itse en ole kertaakaan ollut leirintäalueella (tänä vuonna ensimmäistä kertaa!), mutta kannattaa ottaa selvää myös koulumajoituksista, eri leirintäalueista, hotelleista, kavereiden vieraspedeistä tai vaikkapa jännittävästä 'sohvasurffauksesta'. Provinssirockissa olen kerran päässyt testaamaan koulumajoitusta, ja voin sanoa, että kyllä kelpas, vaikka patja olikin aika kova. Ei ainakaan ollut pelkoa märästä teltasta tai mutaisesta maasta. Autossa on tullut myös lepuuteltua silmiä pariin otteeseen, en voi kyllä suositella, varsinkaan jos sinulla on samankokoinen kaara kuin minun Ford Ka :'D Paikat oli hippasen jumissa, mutta ei se onneksi reissua pilannut!

★ Puhelimen akku
Joissakin tapahtumissa on kännykän lataus-piste, jossa saat ilmaiseksi ladata puhelimesi akku-palkkia, jos tarve vaatii. Jos on auto mukana matkassa, kannattaa hommata autolaturi, pääsee paljon helpommalla. Nykyään kaikki älypuhelimet ovat todella akkusyöppöjä ja niitä pitäisi ladata mahdollisesti joka päivä jos sillä surffailee netissä, pelaa tai tarkistaa säätiedot. Festareille ei kannata raahata älypuhelinta, jos sillä ei ole tarpeenmukaista suojakuorta tai jos tietää, ettei saa sitä ladattua. Etsikää jokin vanha kapula, jolla ei ole väliä meneekö se rikki vai ei, ainakaan jälkeenpäin ei harmita, jos rakas IPone tippuu siiderilasin pohjalle tai joutuu yleisön tallomaksi.

★ Sadesää
Suomen kesä on hyvinkin arvaamaton, ja joskus se pettää totaalisesti. Monet suosivat sadesäällä kumisaappaita ja sadeviittaa, myös kertakäyttöiset sadeviitat ovat helpotus kaatosateeseen. Älä edes yritä viedä festarialueelle sateenvarjoa! Ne menevät turvatarkastuksessa suoraan roskiin. Sateen iskiessä on paljon mahdollisuuksia mennä sateensuojaan, ja nykyään monissa tapahtumissa on ainakin yksi iso teltta, jossa voi odotella sateen laantumista. Sade ei kuitenkaan koskaan onnistu pilaamaan festarimenoa.
Ps. Varmistathan, että telttasi on sateenkestävä.
★ Muista turvallisuus
Alueelle ryntää kanssasi tuhansia ihmisiä, joten kunnioita liikennesääntöjä. Varo autoja! Laastareita on aina hyvällä olla muutama kipale matkassa mukana, vaikka jokaisesta tapahtumasta löytyykin oma ensiapu-piste. Käsidesi ja oma WC-paperirulla. Ehdottomat! Ilman näitä en lähde mihinkään. Festareilla hygienia on vähän kortilla, joten nämä auttavat siinä. Ainakin viime Ruississa oli wc-koppien vieressä käsidesi-pumput, peukut sille! 
Suojele kuuloasi! Itselläni on kuulo heikentynyt (ei mitenkään merkittävästi) vuosien saatossa, kun en ole minkään sortin kuulosuojaimia käyttänyt. Info-pisteeltä saa korvatulppia ilmaiseksi :)
Festarirakkaus on myös ihana asia, mutta suojele itseäsi ja muista ehkäisy! Festareilla jaetaan usein kesäkumeja.
Varo aurinkoa! Muista aurinkolasit ja -rasva ja hattu/huivi, jolla voit peittää pääsi. Ei kukaan halua auringonpistosta. Pyri välillä istumaan ja menemään varjoon vilvoittelemaan. Ota mukaan myös omat lääkkeesi ja särkylääkekin ei ole pahitteeksi. Pieni päänsärky on normaalia kuumassa säässä.

★ Syöminen
Muista ottaa edes jotain purtavaa mukaan. Saarioisten roiskeläppä ja äidin tekemät sämpylät kelpaavat vallan mainiosti. Festarialueella kaikki ruuat ovat lähes saman hintaisia ja hintataso siellä on todella korkea. Älä kuitenkaan piheile, jos nälkä iskee: syö, kun siltä tuntuu. Vinkkinä kuitenkin, älä yritä viedä piltti-purkkeja festareille (kokeiltu on), niitä ei huolita sisään. Lasia ei saa viedä festarialueelle.
★ Kojut
Festareilla on paljon sponsoreiden kojuja, joissa kannattaa käydä haalimassa ilmaista krääsää ja tutkimassa erilaisia kilpailuja. Myös paita-koju löytyy, samoin useimmiten tatuointi- ja lävistys-mahdollisuus. Älä ota lävistystä festareilla, ellet ole valmis huolehtimaan siitä asinamukaisesti epähygieenisessä ympäristössä. Festareilla uusi lävistys tarvitsee extra-huolenpitoa, jos sellaisen sattuu nappaamaan. Äläkä unohda, että festarit voi mennä äkkiä pilalle pienen rei'än takia: turpoaminen ja jomottava kipu ei kuulu hauskanpitoon.

 Tupakointi
Viime vuosien aikana, kun tupakkalaki on muuttunut hyvinkin tiukaksi, ota selvää, missä voit syöpäkääryleesi tuprutella. Katoksissa, teltoissa ja yleisön joukossa se on kiellettyä, joten kunnioita muuta festarikansaa, äläkä altista ketään tupakansavulle. Ja muista varautua tupakan suurkulutukseen (itse syyllistyn tähän!) ja osta enemmän tupakkaa kuin tarvitset: festarialueella veloitetaan tupakka-askin avauksesta (kyllä!). Jos kuitenkin alueella on pakko saada keuhkosyöpäherkkua, infosta ja anniskelualueilta saa ostettua.

★ Nesteytys 
Muista juoda! Ota mukaasi oma vesipullo, jonka voit täyttää alueella löytyviltä vesipisteiltä. Kuumana kesäpäivänä pitää juoda vettä tarpeeksi, tai alkaa heikottaa. Pidäthän myös huolta kaverin nesteytyksestä, kaikki ei välttämättä muista juoda. Eturiveissä kovan menon aikana tarjotaan usein tuoppeja, joissa on raikasta vettä ja joskus saattaa saada myös vesisuihkusta päälle. Ruississa on myös pieni suihku, jonka läpi voi kulkea läpi viilennyksen toivossa.
★ Käyttäytyminen
Pidä järki mukana matkassa ja ota muut ihmiset huomioon. Kunnioita muuta festarikansaa ja korjaa omat roskasi roskiin. Käänny järjestyksenvalvojien/poliisin puoleen, jos tarvitset apua tai neuvoja. Pidä kaverista huolta ja sopikaa tapaamispaikka. Puhelimella ei välttämättä saa toista kiinni, yhteydet ovat niin tukossa, ettei mikään välttämättä mene läpi. Ota ennen festareita selvää asioista: aikataulut, reitit, sallitut tavarat. 

★ Alkoholi
Jos otat, et aja. Muistakaa kohtuudella nauttia sitä ilolientä, örvellyskännit eivät ole varmastikaan kenenkään tähtäimessä festivaaleilla. Selvänä on paljon hauskempaa ja muistaakin seuraavana päivänä kaiken! Alkoholin vieminen alueelle on normaalisti kiellettyä, mutta jos kuitenkin haluaa salakuljettaa alkoholia, pitää olla ovela. 

Monet sanoo minigrip-pussien olevan loistava viinan salakuljetuksessa, mutta itse en ole testanut sitä taktiikkaa. Lähes 10. vuoden aikaa oon nähnyt parhaaksi kumota viinat 0,5/1,5l pulloon ja kuljettaa se näppärästi turvatarkastuksesta läpi. Monet sanoo yrittäneensä sitä, mutta epäonnistuneet, mutta miksi mun pullot pääsevät aina alueelle ilman suurempia tuskia? Kerron nyt teille isäpuoleni paljastaman salaisuuden, joka toimii aina.
Viinan pullottamiseen kannattaa hommata mahdollisimman paljon erilaisia pulloja, koska niiden korkeissa on paljonkin eroja: ED-pullon saa auki huomattavasti helpommin, kuin Teho-pullon. Pullon korkin sinettien pitää pysyä ehjänä, jotta salakuljetus onnistuu vaivatttomasti. Monet saavat sinetin pysymään ehjänä ja onnistuvat saamaan korkin auki veitsen kanssa (Kari on hyvä tässä!). Itse oon niin käsi noiden kanssa, että en tuu ikinä onnistumaan siinä.
Tää taktiikka, jota mä suosin, on paljon helpompi ja varmempi, kuin veitsen kanssa nypläys. Keitä vettä sen verran, että pullon korkin pää peittyy veteen. Anna kiehua rauhassa ja muista pitää patakinnasta kädessä, voi tulla nimittäin kuumat paikat. Älä säikähdä jos pullon sisällä oleva juoma alkaa kiehua, se ei haittaa. Tarkoituksena on siis saada pullon korkki lämpenemään sen verran, että korkki löystyy ja sinetit eivät mene rikki. Kun olet pitänyt noin 10min korkia kiehumassa, avaa korkki varovasti ja ihaile ehjiä sinettejä. Tadah! Nyt voit kumota viinat sekaan ja laittaa korkin takaisin kiinni, mutta muista olla avaamatta pulloa ennen, kun olet alueella sisällä.

Kannattaa olla tarkkana, ettei yksikään sinetti mene rikki, koska turvatarkastuksessa ollaan välillä todella tiukkoja. Ruisrockissa on ainakin mahdollisuus laittaa tavarat narikkaan ennen pääsyportteja, mutta sisäpuoleltakin saa haettua tavaransa. Sitäkin kautta voi tietenkin yrittää hakea se oma pikkupullo, kun jano iskee.

★ Lyhyesti
★ juo tarpeeksi vettä
nauti alkoholia kohtuudella
★ kaveria ei jätetä!
★ siivoa omat roskasi
★ muista hygienia (wc-paperi, käsidesi, saniteettipyyhkeet)
★ käteistä pitää olla jonkin verran
★ muista syödä
★ vältä auringonpistosta, suojaa pääsi huivilla/hatulla
★ sadetakki suojaa
★ hyvät kengät
★ kunnioita muita ihmisiä
★ älä panikoi, ajattele järjellä, pyydä apua järjestyksenvalvojilta
★ pidä hauskaa!


Toivottavasti tässä oli tarpeeksi hyviä vinkkejä! Useimmat tiedot olivat varmaan aika itsestäänselviä, mutta hauskanpidon keskellä ainakin itselläni unohtuu välillä nesteytys ja syöminen. Pitäkää itsestänne huolta ja kaverista huolta ja muistakaa pitää hauskaa!

6 kommenttia:

 1. huippua! tosta juomien salakuljetuksesta tulee kyllä itelle hyötyä. kiitoksia paljon!! :3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha et sitten kuullut sitä multa.. :--D mut unohtui vielä mainita, että viinaa/viiniä kannattaa salakuljettaa mutta mietoja en suosittele. Pullotettu kalja ei oo kovinkaan maukasta :'D muistakaa pitää järki päässä ja olla ihmisiksi :)

   Poista
  2. en toki! mutta mulla on aina järki päässä ;) mietin vaan, että meneekö vodka tms. vai tuleeko siitä jotenki "pullotetun" makusta vai mitä ite suosittelet viinan kaveriksi/tilalle?

   Poista
  3. vodka käy hyvin, jos siitä tykkää :) kannattaa läpinäkyviin pulloihin ainakin lantrata viinakset limun kanssa (colaviinaa cokis-pulloon), ettei tuu sanomisia sitte turvatarkastuksessa :) ei se vodka/viina maistu yhtää pullotetulta ellei sitä säilö viikkoja siinä samassa pullossa :-D

   Poista
 2. ihan loistava! vaikken itse voikaan festareilla monestakaan syystä käydä (ainakaan vielä vähään aikaan) niin tää on monelle varmasti hyödyllinen ja asiatekstiä! :3

  VastaaPoista
 3. vähän kiva postaus kiitos tästä :3

  VastaaPoista

♥ puss